ermita_slide

La Masia Can Ametller està situada en un paratge de Sant Cugat del Vallès que en l’antiguitat rebia el nom de “Fonte Calciata”.

El topònim del lloc es cita a l’any 986 en una escriptura per la qual dos personatges anomenats Major i Baró venen a Odó, Abat del Monestir de Sant Cugat, terres i cases que posseïen “… in locum que dicunt Fonte Calciata…”. Durant el segle XII, en aquest mateix lloc es trobava l’església de Sant Llorenç de Fontcalçada, i que avui està darrera de la Masia, formant part de l’establiment.

El 1136 apareixen els primers cognoms que responen al nom de Fontcalçada però no serà fins a finals del segle XV quan es faci referència, per primera vegada, al nom de Ca n’Ametller.

El nom amb el qual l’hem conegut fins la data actual prové d’un dels seus propietaris, el Masover Ametller, que va batejar la finca al voltant del segle XVII. Cent anys després, la Masia va passar a ser propietat del monestir dels Carmelites Descalços de Barcelona.

El 1781, un nou propietari va reconstruir l’ermita que estava en ruïnes. Des de llavors, Masia Can Ametller ha estat restaurada en diverses ocasions, en una de les quals, concretament el 1976, es va descobrir un absis en forma de ferradura.

El Masover Ametller va batejar la finca al voltant del segle XVII

Durant el segle XII, en aquest mateix lloc es trobava l’església de Sant Llorenç de Fontcalçada